По 4-5 години ще са нужни за лиценз и строеж Това е първият американски блок, който ще се

...
По 4-5 години ще са нужни за лиценз и строеж Това е първият американски блок, който ще се
Коментари Харесай

Старт на нов реактор в АЕЦ “Козлодуй” с 500 млн. лв., търсят се още 6 млрд. евро

По 4-5 години ще са нужни за лиценз и строеж
Това е първият американски блок, който ще се пуска в Европа

В сряда - 25 октомври, държавното управление на Николай Денков реши да стартира строителството на VII блок на АЕЦ “Козлодуй ” и даде 500 млн. лева Според премиера може да е подготвен до 2033 година Паралелно стартира и подготовката за VIII блок, стартирането му би трябвало да е до 2036-а.

Според неофициална, само че доказана от няколко източника информация, до март следващата година би трябвало да е готово инженеринговото изследване за VII блок. След това лицензирането ще отнеме 4-5 години, тъй като това е първият американски реактор АP 1000, който ще работи в Европейски Съюз. Още 4-5 година ще продължи строителството му. Ако няма обжалвания и други спънки, е допустимо да е подготвен до 2033-а.

Изготвен е към този момент междуправителственият контракт сред България и Съединени американски щати за съдействие в нуклеарната енергетика. Европейска комисия обаче имала бележки по него, когато те бъдат отразени, ще се подпише. Така се появява и опция за кредитиране от експортната организация на Съединени американски щати, тъй като към момента не е избран механизмът за финансиране на новия реактор.

Министърът на енергетиката Румен Радев съобщи, че сумата е сред 12,5 и 15 милиарда евро за двата реактора, което прави най-малко 6 милиарда за един. Други енергийни специалисти обаче разясняват, че може да е 30 милиарда $, тъй като в Съединени американски щати толкоз била цената им. Но там строителството е траяло 30 година, което е довело до оскъпяването.

Зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски разяснява, че ще има търгове за построяването на блока.
 
Според министър Радев изпълнителят ще се избере сред три компании, с които “Уестингхаус ” работи. Това са американските “Флуор ” и “Бехтел ”, както и корейската “Хюндай ”.

Идеята за още мощности в АЕЦ “Козлодуй ” е още от времето, когато се проектират V и VI блок на централата. Основният мотив срещу нови блокове там е, че се струпват 8 реактора на една място. Но той към този момент не са настоящи след прекъсването на първите четири в интервала 2002-2006 година като изискване за приемането ни в Европейски Съюз.

Реални дейности за нови мощности в АЕЦ “Козлодуй ” стартира първото държавно управление на Бойко Борисов през 2012 година, което дава единодушие да се подхващат дейности за построяването им.

След това - през 2013 година при кабинета “Орешарски ”, тогавашният енергиен министър Драгомир Стойнев отива в Съединени американски щати. След завръщането му държавното управление утвърждава отчет за нова нуклеарна мощ и го упълномощава да разпореди на БЕХ договаряния с “Уестингхаус ” за създаване на реактор AP 1000. На последното си съвещание кабинетът “Орешарски ” приема акционерно съглашение с американската компания за VII блок. Второто държавно управление на Борисов обаче не го приема.

Следват години на мъртвило, през които е размразен планът за АЕЦ “Белене ” и се стигна до процедура за вложител. Но войната в Украйна на процедура го ликвидира, а украинците желаят да купуват съветските реактори за “Белене ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР